HKZ Kleine Organisaties

U bent hier

 • Kwalitatief goede zorg

  De HKZ-norm voor Kleine Organisaties is er speciaal voor organisaties met maximaal 10 fte’s. Als kleine zorgorganisatie wilt u kwalitatief goede zorg bieden, maar de lat om aan de soms complexe kwaliteitsnormen te voldoen ligt hoog. U wilt op een pragmatische manier werken, maar ook aantoonbaar maken aan uw patiënten, cliënten en andere belanghebbenden dat u kwaliteitszorg levert. De HKZ-norm voor Kleine Organisaties biedt dan de oplossing.

  Voordelen van HKZ Kleine Organisaties

  Het certificatieschema HKZ Kleine Organisaties houdt er rekening mee dat de lijnen binnen uw organisatie kort zijn en dat er geen aparte managementlaag bestaat. De norm is speciaal ontwikkeld voor organisaties met maximaal 10 fte’s die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en één vestiging hebben. Het voldoen aan de HKZ norm wordt daardoor ook voor deze organisaties haalbaar.

  Het behalen van dit certificaat biedt u een aantal voordelen:

  • Opdrachtgevers, zoals verzekeraars en gemeenten vragen vaak om het HKZ-certificaat;
  • Medewerkers kunnen vanuit een bestaande structuur werken aan kwaliteit;
  • U laat zien dat een onafhankelijke certificerende instelling heeft vastgesteld dat u aan de eisen van de norm voldoet.

  Uit het schema zijn de zaken gehaald, die voor een kleine organisatie niet relevant zijn. Daarentegen komt alles wat in een kleine organisatie wel speelt aan bod, waaronder:

  • Veiligheid
  • Cliëntervaringen
  • Verbeteren van zorg
  • Werkwijze

  Onze auditoren, met een achtergrond in de zorg, voeren een onafhankelijke audit uit op de norm. Daarbij kijken ze naar risico’s en processen, maar ook naar medewerkers. Draagt u samen met uw medewerkers de verantwoordelijkheid voor kwaliteit? Ook dit komt tijdens de audit aan bod.

 • Bij Ben dagbesteding

  Het eerste certificaat HKZ Kleine Organisaties: 2021

  Op vrijdag 26 maart is de eerste audit op het nieuwe schema HKZ Kleine Organisaties:- 2021 uitgevoerd bij ‘Bij Ben’, een kleine organisatie die dagbesteding en begeleiding biedt vanuit het Gelderse Braamt. Een bijzondere audit, omdat het zowel voor de auditor Ellis van Paasen als voor Bij Ben de eerste keer was dat er geaudit werd op deze nieuwe versie. De dag startte, zoals gewoonlijk, met een voorstelrondje en het toelichten van de audit. Daarna is het kwaliteitsmanagementsysteem, zoals Bij Ben dat heeft vastgelegd, onder de loep genomen. Bij Ben heeft, met ondersteuning van VMB-Consult, in korte tijd een compleet kwaliteitshandboek opgesteld, waarin alle belangrijke processen en werkwijzen beschreven staan. Tevens is een beleidscyclus ontworpen en geïmplementeerd die past bij de organisatie en die recht doet aan de norm. In de middag is de toets op de implementatie uitgevoerd en ook daar is Bij Ben met vlag en wimpel doorheen gekomen. De reden daarvoor is eenvoudig: Bij Ben had de sterke behoefte alle werkwijzen en processen zoals ze toegepast werden vast te leggen in het kader van de continuïteit van zorg en van Bij Ben als organisatie. En daar zijn ze, met goede ondersteuning, in geslaagd. Kortom: er zijn bergen werk verzet in korte tijd. Het mag dan ook eigenlijk geen verrassing zijn dat Bij Ben door de auditor is voorgedragen voor een certificaat: het eerste certificaat HKZ Kleine Organisaties: 2021 dat door DEKRA wordt uitgereikt. Een mooie mijlpaal voor iedereen.

 • Waarom DEKRA?

  icoon gecertificeerd

  Certificatie van HKZ normen

  DEKRA is geaccrediteerd voor het certificeren van vele HKZ-normen.

  Ervaring

  Auditoren met ervaring

  DEKRA zet alleen auditoren in die ruime ervaring hebben in de zorgsector.

  icoon zorgsector

  Ervaren in de zorgsector

  DEKRA is sinds 1996 actief in de zorgsector.

 • Meer over certificering

  De Raad voor Accreditatie, de onafhankelijk toezichthouder op accreditaties, conformiteitsrapporten en keurmerken, heeft het schema goedgekeurd. Dat betekent dat u met certificatie de bevestiging van een onafhankelijke toezichthouder heeft dat u aan de norm voldoet.

  Kortom: certificatie levert u aantoonbare voordelen op die naadloos aansluiten bij een kleine zorgorganisatie.

  Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op de HKZ Kleine Organisaties en wat de voorwaarden zijn? Bekijk dan onze factsheet. Voor meer informatie over de werkwijze van DEKRA verwijzen wij u graag naar de procesuitleg op onze website.

  Bent u ZZP’er? Lees dan meer over HKZ voor zorg ZZP’er.


 • Neem gerust contact op:

Harriëtte van der Sar
Contactpersoon

Harriëtte van der Sar

Sales- & Accountmanager Zorg
Telefoon
+31 88 96 83441