U bent hier

24.10.2019
| Blog

Klimaatbestendigheid als concurrentiefactor

Miljoenenverliezen door overstromingen of juist lage waterstanden: zelfs de economie heeft onder klimaatverandering te lijden. De wereldwijd actieve organisatie TIC Council helpt bedrijven op weg naar duurzaamheid.

ISO 14001

London, Sydney, Melbourne en Parijs, maar ook kleine steden als Konstanz, Kleve en Keulen, hebben de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Klimaatverandering en de onberekenbare gevolgen daarvan prijken inmiddels ook bovenaan de lijst van risicofactoren voor het bedrijfsresultaat en de toevoerketen van multinationals. Met deze grote sprong naar de eerste plaats zet klimaatverandering andere gevaren, zoals cyberaanvallen en rampen als gevolg van de opkomst van nieuwe technologieën, in de schaduw.

Het Britse adviesbureau Longitude ontdekte nog iets anders tijdens een onderzoek onder circa 400 multinationals met een omzet van boven de 100 miljoen dollar. Hun managers zeggen dat zij zich in de steek voelen gelaten door politici, omdat die laatsten verzuimen om economische regels te stellen in de strijd tegen rampzalige klimaatontwikkelingen. Een gelijk speelveld is echter een eerste vereiste om ook op dit gebied voor eerlijke concurrentie te zorgen.

De overstromingen, branden en extreem lage waterstanden van het afgelopen jaar als gevolg van de opwarming van de aarde zijn niet alleen zorgwekkend, maar resulteren ook in ingrijpende economische schade. Zo vreesde Starbucks voor de toevoer van zijn koffie. Mazda verloor honderden miljoenen euro’s door overstromingen. En de Duitse chemiegigant BASF leed gevoelige verliezen als gevolg van de lage waterstand van de Rijn.


Bedrijven willen investeren in de strijd tegen klimaatverandering

Ruim 70 procent van alle bedrijven die in Europa, Azië en Noord-Amerika werden ondervraagd, toonden zich bereid om meer geld uit te geven om klimaatverandering tegen te gaan. De kans bestaat dat zij hun investeringen hierin met meer dan 14 procent opvoeren. 59 procent van alle bedrijven is van mening dat ze hun risicobeheer goed op orde hebben. De helft denkt echter dat ze er qua klimaatverandering minder sterk voor staan dan een jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Testing & Certification Industry (TIC). Ruim 79 procent van de respondenten heeft al wijzigingen binnen hun toevoerketen aangebracht.

De gevolgen van de extreme weersomstandigheden zijn niet alleen een hot item voor (her)verzekeraars. “Steeds meer investeerders zijn op zoek naar bedrijven die veerkrachtig genoeg zijn om weerstand tegen klimaatverandering te bieden”, benadrukt Hanane Taidi, directeur van de TIC Council. Dat is een uitmuntende drijfveer. 47 procent van alle bedrijven wil klimaatrisico’s beter opvangen door hun energieverbruik terug te dringen. 37 procent streeft naar een reductie van de CO2-uitstoot. Bij Amerikaanse bedrijven ligt de focus op verbeterd afvalbeheer.
 

Steeds meer bedrijven willen CO2-neutraal worden

In hun strijd tegen klimaatverandering is 66 procent van alle bedrijven reeds overgestapt op nieuwe controlesystemen. De helft van hen vertelt hun aandeelhouders over de vooruitgang die ze op dit gebied hebben geboekt of rapporteert dit aan de buitenwereld in hun jaarverslag. En wat hun toevoerketen betreft vragen steeds meer ondernemingen hun transportbedrijf om precieze milieu-effectindicatoren, zodat ze die in hun eigen balans kunnen opnemen. Peter Paul Ruschin, hoofd van de afdeling SHEQ & Sustainability bij DEKRA, merkt dat steeds meer bedrijven CO2-neutraal willen worden en met een overeenkomstig eisenpakket op de proppen komen.

Als dienstverlener op dit vlak is zijn werkterrein bijzonder breed. “Dit varieert van onafhankelijke audits van duurzaamheidsrapporten en berekeningen van de CO2-uitstoot die met de vervaardiging van een product gepaard gaat tot het vaststellen van de milieu-invloed van verschillende typen verpakkingen”, zegt Ruschin. Klimaatbestendigheid is uitgegroeid tot concurrentiefactor, en de mogelijkheid om die te meten bewaken is een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven.

Gerelateerde berichten