E-mark (autoverlichting)

Keuringen aan autoverlichting

De wettelijke eisen voor het keuren van voertuigverlichting

De automotive verlichtingsindustrie is bijzonder innovatief en autoverlichting en -signalen worden steeds complexer. Advanced Front Lighting Systems (AFS, intelligente verlichting), Adaptive Driving Beams (ADB, Adaptief Grootlicht), LEDs, matrixkoplampen en Pulse-Width Modulation (pulsbreedte-modulatie) komen steeds vaker voor en zijn optioneel of standaard voor de meeste voertuigen. Uw licht- en signaleringsproducten moeten voldoen aan de wettelijke vereisten voor verschillende markten. Daaronder vallen o.a. koplampen, richtingaanwijzers, achterlichten, remlichten, achteruitrijverlichting, retroreflectoren en de verwisselbare lichtbronnen. Deze eisen gelden ook voor achterkant-markeringsborden en contourmarkering van vrachtwagens, tractoren en aanhangwagens met retroreflectief of fluorescerend materiaal. En ze gelden ook voor rode, gele en blauwe zwaai- en flitslichten voor hulpdienstvoertuigen, ambulances en bijvoorbeeld politie-voertuigen. Afhankelijk van de markt zijn de Europese UNECE, de Amerikaanse FMVSS108, de Indiase AIS of de Chinese GB standaarden van toepassing. Onze testlaboratoria hebben de benodigde accreditaties om overeenstemming met de standaarden in elke markt aan te tonen.

DEKRA is voor de UNECE-landen geaccrediteerd (meer dan 40 landen in Europa en Japan) door de RDW (Dienst Wegverkeer) en verschillende andere Europese goedkeuringsautoriteiten. Voor de Noord-Amerikaanse markt werkt DEKRA samen met het NHTSA-geregistreerde Calcoast-ITL (in Californië), dat zijn testrapporten uitgeeft op basis van testen die uitgevoerd zijn in de Nederlandse DEKRA laboratoria. De Indiase goedkeuringsauthoriteit (ARAI) woont regelmatig testen bij, op basis waarvan ze hun certificeringen voor India uitgeven. Deze keuringen corresponderen met die van UNECE. Onze testrapporten worden ook geaccepteerd door het Taiwanese VSCC. Daarmee voorkomen wij dat u testen dubbel laat uitvoeren, waardoor u kosten bespaart en eventuele risico's verkleint.

Kunststof materialen die licht doorlaten, zoals de buitenlens, worden gecoat om te voldoen aan de vereisten uit de UNECE-regelgeving voor koplampen. Daaronder vallen speciale testen zoals verwering (UV) en chemische-, warmte- en mechanische slijtagetesten. Ons testrapport is een paspoort voor de UNECE-landen, India en Taiwan. Fabrikanten van kunststoffen zoals Covestro (voorheen bekend als Bayer), Sabic (voorheen GE), en coatingfabrikanten zoals Momentive maken hiervoor regelmatig van onze diensten gebruik.

Onze experts hebben jarenlange ervaring met keuringen voor bekende, gewaardeerde toeleveranciers, zoals Hella, Valeo, Varroc, ZKW, Koito en Stanley. De experts van DEKRA staan bekend om hun gedetailleerde kennis van de nieuwste standaarden. Daarvoor werken we actief samen in internationale werkgroepen zoals de GTB, SAE en de GRE. Centraal in onze dienstverlening staan korte doorlooptijden, een flexibele planning, een goede organisatie en duidelijk project management met transparante en snelle klantcommunicatie. We bieden lokale ondersteuning in India, China, Taiwan en de Verenigde Staten.

Keuringen
• Autoverlichting: fotometrie-, kleur- en warmtetesten, kunststoftesten op koplamplenzen
• Lichtbronnen: geometrie, afmetingen, lichtstroom, UV- en roodaandeel en lichtsterkteverdelingen
• Retroreflecterende voorzieningen: retroreflectie-, luminantie- en kleurmetingen
• Kentekenplaatverlichting: luminantiemetingen
• Zwaai- en flitslichten: Effectieve lichtsterkte en kleur
• Autoverlichting algemeen: Fotobiologische veiligheid en laserveiligheid

Standaarden:
• UNECE Regulation 4, 6, 7, 23, 38, 50, 77, 87, 91 en 119 voor lichtsignalen
• UNECE Regulation 3, 27, 69, 70 en 104 voor retroreflectieve voorzieningen
• UNECE Regulation 19, 98, 112, 113 en 123 voor koplampen en mistlantaarns
• UNECE Regulation 37, 99, 128 voor verwisselbare lichtbronnen
• UNECE Regulation 65 voor zwaai- en flitslichten
• FMVSS108 voor verlichtings-, signalerings- en markeringsmaterialen - Verenigde Staten
• CMVSS108 for verlichtings-, signalerings- en markeringsmaterialen - Canada
• AIS via ARAI in India
• Standaarden voor voertuigveiligheid via VSCC in Taiwan
• GB standaarden voor China
• IEC 62471 voor fotobiologische veiligheid
• EN-IEC 60825-1 voor veiligheid van producten die laserstraling uitzenden
 

CONTACT
DEKRA
Product testen & certificeren
products.global@dekra.com
T +31 88 96 83560